Alysu
<*EvIl DEmOn*>
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2141
|
|
Tempura udon
Udon ( うどん ) este un tip de tăiţei din făină de grâu, folosiţi în bucătăria japoneză. La fel ca şi celelalte tipuri de tăiţei, udon-ul a fost adus de călugării budhisti din China, la începutul secolului al IX-lea.
Genul acesta de mâncare constă în tăiţei, combinaţi cu alte ingrediente, serviţi împreună sub formă de supă. Există o mare varietate de reţete de preparare a udon-ului, în funcţie de ingredientele folosite şi a modului de preparare a supei. Se poate folosi: carne de pui, carne de porc, ou, legume (varză, morcov, ceapă, spanac), tofu, ciuperci. Supa constă dintr-o combinaţie de dashi, sos de soia şi mirin, dar se pot adăuga şi miso sau curry.
Tempura ( てんぷら ) este un fel de mâncare japoneză care constă din fructe de mare şi legume, acoperite cu un aluat şi prăjite în ulei vegetal. Pentru tempura se pot folosi legume (cartofi dulci, ceapă, dovleac, vinete, rădăcină de lotus), ciuperci, bambus, caracatiţă, creveţi, unele specii de peşte, ţipar. Şi pentru aluat există mai multe reţete, acesta poate conţine pe lângă făină de grâu şi apă, pesmet, mălai, mirodenii, praf de copt şi ou.
Tempura a fost adusă în Japonia de către misionarii portughezi în sec al XV-lea. Acest gen de mâncare este întâlnit şi astăzi în bucătăria mediteraneană, diferenţa fiind făcută prin faptul că aluatul conţine diferite tipuri de brânză, în special parmezan. Tot portughezii au adus pâinea în Japonia (pan vine de la portughezul păo). Denumirea tempura vine de la cuvantul tempero (a condimenta).
Voi prezenta o reţetă de tempura udon, adică udon care se serveşte cu creveţi gătiţi în stil tempura. Ingrediente pentru 4 porţii:
- 300 g tăiţei (tăiţei Mi Trung de la firma Vifon, cu precizarea că nu sunt identici cu tăiţeii originali fabricaţi în Japonia )
- 1 litru (4 căni) de ceai verde - 1 cană de sos sukiyaki (de la firma Kikkoman)
- 8 creveţi
- ulei vegetal pentru prăjit - 1/2 cană de făină - 1/2 linguriţă shichimi togarashi (Se prepară din următoarele ingrediente: 1 linguriţă de nori, 3 linguriţe de coajă de portocală rasă uscată, 3 linguriţe de piper roşu, 2 linguriţe de susan pudră, 2 linguriţe de usturoi pudră. Amestecul ar trebui să conţină şi 3 linguriţe de sichuan pepper, dar care nu se găseşte. De menţionat că nu poate fi înlocuit cu piper).
- 4 linguriţe de ceapă tocată mărunt (preferabil verde)
pentru aluatul de tempura (koromo): - 1 cană de făină de grâu - 1 linguriţă de praf de copt - 1 cană de apă foarte rece (puneţi câteva cuburi de gheaţă înainte de folosire)
Mod de preparare:
Se fierb pastele după indicaţiile de pe ambalaj.
Se prepară întâi ceaiul verde. Se amestecă cu sosul sukiyaki şi se fierbe 10 minute la foc mic.
Se amestecă făina şi praful de copt. Se face un aluat moale. Pentru a preveni formarea cocoloaşelor, nu puneţi direct făina în apă, ci printr-o sită. Daca nu aveţi o sită pentru făină, se poate folosi şi o strecurătoare mică. Se amestecă cu o furculiţă sau cu un tel, nu cu mixerul, deoarece aluatul conţine praf de copt şi dacă este amestecat prea puternic devine dens. Acest aluat trebuie făcut înainte de folosire.
Se curăţă creveţii având grijă sa le lăsaţi cozile netăiate. Pentru cine nu a mai gătit creveţi până acum trebuie spus că întâi li se taie capul, apoi se scoate carapacea de pe fiecare inel în parte, având grijă sa nu-i rupeţi. Pentru a preveni curbarea prea mare în momentul în care se prăjesc, se face o incizie de circa 1 mm pe lungime.
Se pune uleiul la încins. Se dau creveţii prin făină, având grijă să se scuture făina în exces. Cozile trebuie să rămână neacoperite de făină sau aluat. Apoi se acoperă cu aluat, fiind atenţi ca acesta să fie uniform şi nu foarte gros. Se pun la prăjit, la foc mic, până când capătă culoare aurie. Se scot din tigaie şi se pun pe hârtie absorbantă.
Se împarte cantitatea de udon în 4 porţii egale şi se pun în boluri. Se toarnă sosul. Se presară deasupra ceapa tăiată mărunt şi amestecul de condimente. Deasupra se pun creveţii.
Vă doresc poftă bună!
_______________________________________
~Too fast to live, too young to die!~ ~G-Dragon - my man, my angel!~
|
|